Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Úterý - Většina Američanů podporuje případnou americkou pozemní invazi proti Iráku, ale požaduje od prezidenta George Bushe, aby získal souhlas Kongresu. Nicméně souhlas veřejnosti s pozemní akcí prudce klesá, pokud by přinesla velké ztráty na životech amerických vojáků. Vyplynulo to z průzkumu, který skutečnil list The Washington Post společně s televizní stanicí ABC. Pro nasazení amerických vojáků proti Iráku se vyslovilo 57 % lidí, proti 36 %. Podle průzkumu spatřují tři čtvrtiny Američanů v režimu Saddáma Husajna hrozbu.

Středa - Podle srpnové ankety slovenské agentury Focus Mečiarovu Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) ubývá před zářijovými volbami hlasů. Nyní by tamní nejsilnější stranu volilo 19,8 % voličů, což je ve srovnání s červencovým šetřením pokles o více než 4 %. Do sněmovny by se s 5 % dostalo také Hnutí za demokracii (HZD), které nedávno založili odpadlíci z HZDS a jež nejvíce odebírá hlasy mateřské straně. Druhá příčka patří Smeru poslance Roberta Fica, který podporuje 16,3 % Slováků. Na třetím místě skončila vládní Strana maďarské koalice s 11,7 % podpory.

Pátek - Bývalý ředitel slovenské tajné služby (SIS) Ivan Lexa se po necelém měsíci ve vazební cele opět ocitne na svobodě. Nejvyšší soud vyhověl námitkám obhájců a zrušil dřívější rozhodnutí krajského soudu, který na Lexu vydal v červenci zatykač a poslal ho do vazby. Nejvyšší soud došel k závěru, že zatykač na Lexu mohl vydat pouze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].