Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Povodeň je součástí našeho cyklu

Rámeček

ZDENĚK VAŠKŮ (1944) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a geobotaniku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Je zaměstnancem Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Zabývá se vodním režimem prostředí (na základě vztahů klima - půda - rostlinná společenstva), kulturněhistorickým inženýrstvím v krajině a vývojovými změnami klimatu. Je mj. autorem knihy Malý pranostikon (Academia, 1998).

Co konkrétně vyvolalo letošní srpnové povodně?

Předně to byly faktory meteorologické: velké množství srážek, velké množství vody, která dopadla na rozsáhlá území. Pak je tu ještě několik nutných předpokladů. Pokud jde o povětrnostní situace, nastaly ty nejméně pravděpodobné, které by člověk nepředpokládal.

Tedy výjimečná souhra situací, které by samy o sobě nepůsobily katastrofálně?

Vždycky musí nastat souhra nepříznivých podmínek. Vždycky to jsou nejnepříznivější synoptické situace točící se kolem brázdy nízkého tlaku a cyklón, navíc hlubokých, které sem sají vlhký, teplý vzduch. Ten se střetává se studenějšími vzdušnými masami, voda v ovzduší kondenzuje a objeví se srážky. Navíc jsou tyto tlakové útvary, způsobující enormní srážky, nepohyblivé. Stejně jako v roce 1997 měly i současné povodně předehru, vždycky následují po vlhčím období (letos se z něj radovali například houbaři na Šumavě). Tím přichází ke slovu další významný faktor: nasycení nejen půdy, ale celého půdně-litologického prostředí. Takže když po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].