Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nevylučuji, že pak rezignuji sama

Rámeček

MARIE BENEŠOVÁ (53) začínala v roce 1972 jako řadová prokurátorka okresní prokuratury na Kladně. Jako jedna z mála nebyla členkou KSČ. Po pádu komunismu nastoupila na Generální prokuraturu ČR, později na Vrchní státní zastupitelství v Praze. V roce 1996 odešla do advokacie, o tři roky později přijala nabídku ministra spravedlnosti Otakara Motejla na post nejvyšší státní zástupkyně. S jejím příchodem se výrazně rozhýbalo vyšetřování ekonomické kriminality, ale také některých zločinů nacismu a komunismu. M. Benešová je vdaná, má syna.

Nedávno jste prohlásila za „národní ostudu“, že se dosud nepodařilo dostat k soudu surového vyšetřovatele StB z 50. let Aloise Grebeníčka. Letos bychom se v tomto a v dalších případech měli konečně dočkat rozsudku. Jenže když už soud některého komunistického zločince potrestá, ten dostane zpravidla jen podmínku.

Dívám se na to střízlivě. Většinou jde o staré lidi, které stejně kvůli zdravotním důvodům do vězení nedostanete.

Takže čekáte podmínku i v případě Grebeníčka?

Neznám spis do detailů, mě hlavně zajímalo, proč se proces nehýbe z místa. Pokud se panu Grebeníčkovi prokáže pálení a mučení vězňů, může zaznít návrh i na nepodmíněný trest… Ale nedělám si iluze, že by šel do vězení. Myslím si, že pro něj by byla největší potupa samotný fakt, kdyby byl uznán vinným. Pro vyrovnání s minulostí podle mě obecně stačí, když se uzná vina a označí viník. Nemusejí se jim trhat hlavy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].