Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Středa - Vyšší vojenský soud v Trenčíně potvrdil rozhodnutí bratislavského vojenského obvodního soudu, který loni odsoudil posledního velitele komunistické Státní bezpečnosti Alojze Lorence na 15 měsíců podmíněně s odkladem na tři roky. Proti rozhodnutí se už nelze odvolat. Lorenc byl podle verdiktu v letech 1988 a 1989 spoluodpovědný za nezákonné izolování jedenácti odpůrců komunistického režimu. Už v roce 1992 byl odsouzen vojenským soudem v Táboře ke čtyřletému vězení. K trestu ale nenastoupil s ohledem na rozdělení československého státu.

Středa - Vysocí představitelé katolické církve, kteří jednali ve Vatikánu o zneužívání dětí duchovními, se shodli, že v budoucnu by měli být všichni kněží, kteří se takového prohřešku dopustí, vyloučeni z církve. Nadále však existují pochybnosti o tom, zda by měl být podobný postup uplatňován také v případech, které se odehrály v minulosti a teprve nyní vyšly na světlo. Zasedání svolal papež Jan Pavel II. v souvislosti s vlnou skandálů ve Spojených státech. Papež dal najevo, že skandály se jej bolestně dotkly a že poškodily obraz církve v očích veřejnosti.

Středa - Soud ve francouzském Lyonu osvobodil 31letého Patricka Dilse, který byl v roce 1986 odsouzen za vraždu a strávil 15 let ve vězení. Soudce označil jeho případ za jeden z nejhorších justičních omylů ve francouzské historii. Odsouzen byl za vraždu dvou osmiletých chlapců na východě Francie. Dils, jemuž bylo tehdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].