Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Karel Marx se vrací

Šéfredaktor Petr Holub ve svém komentáři (Stát proti občanské společnosti, Respekt č. 12/2002) kriticky načrtl dvě pojetí občanské společnosti. Obě jsou zajímavá jedině tím, že hýbou společností zrovna před volbami. Jejich představiteli jsou Václav Klaus a Jakub Patočka.

Reprezentují-li tito dva diskusi o občanské společnosti, nemůže to s ní vypadat jinak než bledě. Petr Holub naštěstí jejich postoje rozebral, zhodnotil a zkritizoval. Nad jeho textem musí čtenář souhlasně a zasmušile přikyvovat.

Útok zleva

Když ale nestranný a přísný soudce nabídne alternativu, nastane chvíle zděšení. Ničí-li ideu občanské společnosti politici a aktivisté, kteří ji sedlají v čase voleb, aby vydobyli vítězství, dá se to snést. Co jiného by také se vznešeným ideálem dělali? Jsou to přece politici. Jestliže však podstatu občanské společnosti suverénně podkope její velký obhájce, svědčí to o krizi mnohem hlubší. Podle Holuba je špatné téměř vše. Přibývá supermarketů, aut, úředníků, barevných magazínů, průmyslu, služeb a reklamy. Ale k čemu to je, „když se rodí stále méně dětí, o církvích nebo vzdělávacích spolcích není slyšet, ani o žádné kulturní akci nebo uměleckém díle, které by zajímalo většinu národa, natož někoho v cizině“. Shrnuto a podtrženo, občanská společnost nefunguje, když polovina všeho lidu denně sleduje hloupou televizi Nova. Proti takové brutální stupiditě by měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].