Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jsme otevřenější než jiní,

Komise pro cenné papíry, která už čtyři roky dozírá na zdejší kapitálový trh, vydala v posledních týdnech několik důležitých rozhodnutí. Ukončila agonii makléřské firmy KTP Quantum, vyšetřuje dva případy zneužití informací a prodloužila zákaz obchodování s akciemi harvardského holdingu. Na otázky k těmto případům odpovídá člen vedení komise Milan Šimáček (38). Komisařem se stal v září 2000, po sedmileté praxi na pražské burze.

Nikoli neodstranitelné

Před deseti dny zkrachoval dosud největší obchodník s cennými papíry, KTP Quantum s 28 tisíci klientů a 2,2 miliardami vkladů. Jak byste klientům vysvětlil, kam zmizely jejich peníze?

KTP Quantum je vložilo do cenných papírů, které nejsou registrovány na veřejných trzích. Hodnotu tohoto portfolia nemohla Komise pro cenné papíry oceňovat, nemá k tomu oprávnění. Od toho jsou členové představenstva a dozorčí rady, aby kontrolovali chod firmy a podstupované riziko.

Zpronevěřili lidé z KTP Quantum majetek klientů, nebo šlo jen o nezdařený podnikatelský záměr? Projekt KTP Quantum byl na hranici reality. S policií na objasnění případu úzce spolupracujeme. Proč jste ve firmě nezakročili dřív?

Problémy KTP Quantum nevznikly letos ani loni. První vklady firma přijímala už v roce 1996, kdy – a to se málo připomíná – na trhu nebyla prakticky žádná pravidla. Komise pro cenné papíry vznikla v roce 1998 a tehdy už KTP Quantum spravovalo vklady za 600 milionů.

Jenže mezitím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].