Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vsadit úplně všechno

Rámeček

CYRIL SVOBODA (1956) pochází z pražské tradičně katolické rodiny. Po studiu práv na Karlově univerzitě pracoval od roku 1980 jako notář.O deset let později vstoupil do státní služby,nejdříve jako poradce premiéra Čalfy, v letech 1992–98 jako náměstek ministrů spravedlnosti a zahraničí, poté jako ministr vnitra Tošovského vlády. Od roku 1995 je členem KDU-ČSL (minulý týden se vzdal funkce prvního místopředsedy strany), od roku 1998 předsedou petičního výboru Poslanecké sněmovny. Je ženatý, má čtyři děti.

Jaký máte pocit, když vás čtyřkoalice jmenovala budoucím premiérem?

Pocit velké odpovědnosti - nikdy nechci zklamat důvěru druhých. A již se těším, jak budeme spolupracovat, abychom dosáhli vítězství ve volbách v roce 2002.

Nebyla vaše volba spíše z nouze ctnost, aby se čtyřkoalice nerozpadla?

To říkají kritici. Ale všichni víme z učebnic, že mnoho zásadních rozhodnutí, které se týkaly třeba celé Evropy, se zrodilo v pět hodin ráno jako nějaký kompromis.

Především slušnost

V posledním roce jste zaznamenal několik politických porážek, například vás vlastní strana nechtěla nominovat na místo lídra čtyřkoalice. Je to dobrá příprava pro vítěze příštích voleb?

Co člověka nezabije, to ho posiluje. V politice také nikdo nemůže jenom vyhrávat. Zažil jsem i vítězství, jen se o nich moc nemluví. Život je pestrý a zkušenost, že člověk vždy nemusí uspět, ho vede k zamyšlení, jestli všechno dělá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].