Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

My Kubánci jsme všichni zajatci

Rámeček

OSWALDO PAYA SARDIŇAS (48) je významnou postavou nenásilného odporu proti totalitnímu režimu na Kubě. Jako zakladatel a předseda opozičního hnutí „Movimiento Cristiano Liberación“ (Křesťanské hnutí osvobození) je častým terčem nevybíravých útoků státní moci. V roce 1999 mu Společnost při ČT Člověk v tísni udělila cenu Homo Homini, kterou oceňuje významné osobnosti, zasazující se o dodržování lidských práv v krizových oblastech světa. O. P. Sardiňas vystudoval elektrotechniku, je otcem tří dětí. (Rozhovor proběhl na Kubě ještě před zatčením I. Pilipa a J. Bubeníka.)

Co vás vedlo k tomu, že jste zvolil riskantní život disidenta?

Režim, který vládne na Kubě, se zprvu těšil obecným sympatiím. Vědělo se o represích, popravách, intoleranci, ale mnozí to, okouzleni vidinou, že se Kuba změní k lepšímu, nevnímali. Jedna konstanta tu však existovala od samého počátku - strach. Báli se všichni, dokonce i ti, kteří s revolucí sympatizovali. I já jsem už jako dítě vnímal, že ten režim útočí: na mě, na mou rodinu a na mnoho dalších lidí.

Proč útočil na vás?

Revoluce mluvila o socialistické morálce a zároveň se snažila vymazat všechny dosavadní duchovní a morální hodnoty. Útočila na každého, kdo něco měl, auto, malý obchod, cokoli. Snažila se tím vzbudit dojem, že teprve v této chvíli začínají dějiny a nic z minulosti se do nového světa nehodí. Nebylo to náhodné - s postupem času u nás vznikla mocenská skupina, která si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].