Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí – Rakouský časopis Format zveřejnil průzkum veřejného mínění, z něhož vyplývá, že by rakouská vláda měla i nadále požadovat od Česka odstavení jaderné elektrárny Temelín. Tohoto názoru je údajně 72 % občanů země. Politika krajně pravicové strany Svobodných, která požaduje veto vstupu Česka do Evropské unie v případě, že bude Temelín uveden do provozu, je podle údajů Formatu „přitažlivá“ i pro stoupence jiných politických stran.

Úterý - Německý kancléř Gerhard Schröder oznámil, že jeho země v afghánském konfliktu poskytne Spojeným státům až 3900 vojáků. Podle Schrödera se Němci v boji proti terorismu nezúčastní leteckého bombardování nebo případného pozemního výsadku, ale nabídnou jiné kapacity. Pozorovatelé poukazují na to, že rozsáhlou nabídkou chce kancléř signalizovat Washingtonu, že svá vyjádření o „neomezené solidaritě“ míní vážně.

Středa – Přes Atlantický oceán opět vzlétly letouny typu Concorde, jejichž provoz byl zastaven po loňské havárii stroje společnosti Air France, při níž zahynulo všech 113 osob na palubě. Nadzvukové letouny jsou nyní vybaveny lepšími pneumatikami a opancéřovaným krytem palivových nádrží. Společnosti Air France a British Airways, které jako jediné tyto letouny provozují, však zakázaly cestujícím jednu z dříve běžných atrakcí: návštěvu pilotní kabiny během letu.

Čtvrtek – Americký prezident George W. Bush oznámil, že sníží zásoby jaderných hlavic podstatněji,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].