Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Za napětí může Západ

Šejk Abbas Mohajerání je islámský myslitel íránského původu. Žije v londýnském exilu a věnuje se propagaci dialogu mezi náboženstvími.

Během vystoupení na letošním Foru 2000 jste odmítl úvahy, které interpretují útok na New York jako jeden z projevů konfliktu mezi západní a islámskou civilizací. Jak si jej tedy vykládáte?

Tento obludný čin nemá s pojmem civilizace nebo náboženství nic společného, byť by se jimi zaštiťoval. Berte v potaz, že v první světové válce proti sobě stály z mocenských důvodů například Francie, Itálie, Anglie, Německo, Rusko - země jednoho okruhu. Ze stejných pohnutek mezi sebou válčily i arabské země. Nešlo o žádný střet civilizací či náboženství a nejde o něj ani nyní. Proti sobě stojí vždy pouze zištné zájmy skupin či států.

Nemůžete ovšem popřít, že mezi většinou islámských a západních zemí panuje dlouhodobě zřetelné napětí.

To není způsobeno odlišným náboženstvím nebo příslušností k jinému civilizačnímu okruhu. Napětí panuje z mocenské vůle Západu, který odmítá připustit, že se v řadě východních zemí dopustil křivd v éře kolonialismu a imperialismu, a odmítá je odčinit. Západní státy nechtějí uznat, že bída, která ve východních zemích panuje, je zapříčiněna jejich mocenskými zájmy. I odsouzeníhodné útoky na Spojené státy byly nakonec Západem politicky zneužity: byly účelově interpretovány jako nábožensky motivované. To je pro islám urážka. Proč se stejné mezinárodní tažení jako proti bin Ládinovi nevede…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].