Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Britští turisté nevěřili svým očím, když se na vzdálenost třiceti metrů přiblížila k jejich letadlu Boeing 737 ve výšce devět kilometrů francouzská stíhačka Mirage. Boeing letící přes Francii z Malagy ve Španělsku do Británie v jedné chvíli ztratil kontakt s francouzskou kontrolní věží, a tak příslušné autority nabyly dojmu, že letadlo unesli teroristé. Pasažéři nejdříve vzrušením tajili dech, poté ale dostali strach. Mirage doprovázel výletníky asi deset minut, poté se ale spojení s věží obnovilo a stíhačka odletěla.

Pondělí - Z nedělních předčasných zemských voleb v Berlíně vyšli vítězně sociální demokraté (SPD) a postkomunistická Strana demokratického socialismu (PDS). SPD získala 29,7 % hlasů a PDS 22,6 %, ve východní části Berlína dokonce 48 %. Opoziční křesťanští demokraté, kteří až do léta vládli v Berlíně spolu s SPD, získali jen 23,7 % hlasů. Sociální demokraté však ještě neoznámili, zda vytvoří takzvanou semaforovou koalici se Zelenými a liberály z FDP, anebo se spojí s postkomunisty.

Úterý - Ukrajinský ministr obrany Oleksandr Kuzmuk rezignoval na svůj post. Vyvodil tak osobní zodpovědnost za sestřelení ruského dopravní letadla TU 154 se 78 lidmi na palubě na konci září. Ukrajina už dříve přiznala, že letadlo, které směřovalo z Tel Avivu do Novosibirsku, omylem zasáhla raketa vypálená při cvičení ukrajinských jednotek na Krymu. Ukrajinský prezident Leonid Kučma ministrovu rezignaci přijal.

Středa

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].