Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mizivý úspěch

Nejrozsáhlejší vyšetřování v dějinách Spojených států, které FBI a další bezpečnostní orgány zahájily po tragédii z 11. září, začíná zadrhávat. Během uplynulých padesáti dnů vyšetřovatelé zatkli více než 830 osob, ale nedokázali najít důkaz, že by se někdo z nich podílel na útoku proti Světovému obchodnímu centru a Pentagonu. Kdokoli se například objevil na seznamu volaných z mobilních telefonů teroristů v posledních týdnech před 11. zářím, automaticky se ocitl mezi podezřelými. FBI prošetřila více než 365 tisíc tipů od veřejnosti, ale většina nadějných pátrání uvízla na mrtvém bodě.

Dárek od tchána

V Evansville policie zatkla devět egyptských mužů s podezřením, že byli napojeni na organizaci Al Kajda. Zúčastnili se lekcí létání a posílali peníze do Egypta. Jak však vyšlo najevo, lekce jim daroval tchán jednoho z nich, který býval pilotem a americkým diplomatem. Všichni byli záhy s omluvou propuštěni. Také další zatčení se dostávají zpět na svobodu kvůli nedostatku důkazů. Nikdo dosud nebyl obviněn ze spoluúčasti na teroristické akci. Ti, kdo zůstávají ve vazbě, jsou obviněni z nesouvisejících porušení imigračních zákonů, z padělání dokumentů či z dopravních přestupků.

Představitelé ministerstva spravedlnosti tvrdí, že v současnosti se ve vazbě nachází nejméně deset členů organizace Al Kajda, kteří se mohli podílet na přípravě dalších teroristických akcí. Vyšetřování se soustředí na francouzského občana marockého původu Zacariase…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].