Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Na oficiální návštěvu do Washingtonu zavítal italský premiér Silvio Berlusconi, který americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi přislíbil plnou podporu své země v boji Spojených států proti terorismu. Berlusconi přitom o týden dříve vyjádřil naději, že Amerika nebude žádat o zapojení italských pozemních sil do války proti terorismu, a vyslovil očekávání, že bude místo toho požádán o posílení italské přítomnosti na Balkáně.

Úterý - Evropský výrobce letadel Airbus oznámil, že do vybavení svých strojů zahrne dveře, které by odolaly útoku jakýchkoli únosců. Dveře budou vyrobeny z tvrdého materiálu a vybaveny rámem s novými zámky. Airbus tak předstihl svého hlavního konkurenta, americkou firmu Boeing, která s podobným standardním vybavením svých strojů zatím nepočítá.

Středa - Rusko oznámilo, že zlikviduje svoje radioelektronická vojenská zařízení v Lourdes na Kubě a od začátku příštího roku také námořní základny v Cam Ranh ve Vietnamu. Ruská administrativa svůj krok odůvodnila finančními úsporami. Americký Kongres už v květnu loňského roku odhlasoval omezení finanční pomoci Rusku pro případ, že v dohledné době neuzavře základnu v Lourdes, která monitoruje komunikační sítě a strategické údaje ze Spojených států.

Čtvrtek - Na americké letadlové lodi Carl Vinson, která je zapojena do války proti terorismu, byl odložen tzv. pivní den, při němž námořníci, piloti a ostatní členové posádky na palubě pijí pivo a rožní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].