Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nelze žít v beznaději

Rámeček 1

Princ jordánské hášimovské dynastie HASSAN BIL TALAL patří mezi přední jordánské myslitele. Věnuje se problematice Blízkého východu a také dialogu mezi islámem, judaismem a křesťanstvím. Narodil se v Ammánu v roce 1947 jako člen 42. generace potomků proroka Mohameda, vzdělání v ekonomii a filozofii získal v Oxfordu. V Jordánsku je známý tím, že podporuje vědu (založil například jordánskou Královskou vědeckou společnost), organizuje konference o islámu, historii a archeologii a založil několik hášimovských charitativních nadací. Dlouho se věnoval judu, vlastní černý pás v taekwondu a dodnes reprezentuje Jordánsko na mezinárodních soutěžích v pólu. Princ Hassan je ženatý, má čtyři děti.

Zabýváte se problémy Blízkého východu, napsal jste o něm několik knih. Jakou roli podle vás hraje tato oblast v současném boji proti terorismu?

Existuje velké riziko, že absence řešení izraelsko-palestinského konfliktu se změní ve válku mezi Araby a Židy, která překročí hranice blízkovýchodního regionu a ostře rozdělí země podle toho, zda stojí na arabské či izraelské straně. Právě nyní je potřeba víc než kdykoli jindy hledat politické řešení blízkovýchodního sporu, protože platí, že čím slabší je politická vůle a schopnost něco řešit, tím efektivnější jsou teroristické organizace jako Al Kajda.

Domníváte se tedy, že jen zřízení samostatné Palestiny může zbavit bin Ládina politické podpory?

Ano, pomůže jen vytvoření…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].