Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zamlžuje se podstata věci

Rámeček

IVAN PILIP (38) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Do vysoké politiky vstoupil roku 1992, kdy se stal náměstkem ministra školství v české vládě, od roku 1994 byl ve stejném úřadu ministrem (nejmladší člen vlády); v letech 1997–8 působil jako ministr financí v Klausově a Tošovského kabinetu. V roce 1993 byl zvolen předsedou Křesťanskodemokratické strany, o dva roky později dohodl sloučení strany s ODS, v níž se stal místopředsedou. V roce 1997 vyzval V. Klause, aby odstoupil kvůli finančnímu skandálu ODS. V lednu 1998 se stal jedním ze zakladatelů Unie svobody. Ivan Pilip je ženatý, má tři děti.

Vláda doporučila rozpočet se schodkem přes padesát miliard korun. Uvažuje Unie svobody, že rozpočet schválí?

To je velmi sugestivní otázka, která naznačuje jen dvě varianty. Buď schválit, nebo říci, že vláda a rozpočet je špatně a že se o něm nebudeme bavit. Jde ale o tak vážné téma, že by se měla hledat ještě třetí cesta, totiž že se o rozpočtu bude nějakým způsobem jednat. Je nepravděpodobné, že by ho Unie svobody nebo čtyřkoalice mohly podpořit, ale zároveň si umím jen těžko představit, že řekneme: My prostě pro rozpočet nebudeme, protože nejsme ve vládě.

Do jaké výše schodku byste byli ochotni rozpočet schválit?

Výše schodku se začala jakoby fetišizovat, ODS dokonce navrhovala zákon o věčně vyrovnaném rozpočtu. Diskuse by měla jít úplně jiným směrem: Jaké změny česká reprezentace udělá, aby tady došlo k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].