Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Někdy záleží na štěstí

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci překročil hranici pěti procent a v srpnu se tam udržel. Také proto bankovní rada České národní banky hlasovala koncem srpna o tom, zda zvýšit úrokovou sazbu takové opatření .by mohlo inflaci během několika měsíců snížit. Rada nakonec v nepřítomnosti guvernéra Zdeňka Tůmy rozhodla poměrem hlasů tři proti třem (rozhodl hlas zastupujícího viceguvernéra, kterým byl Oldřich Dědek), že ponechá sazby v dosavadní výši. Hlasování se účastnila i členka bankovní rady, vrchní ředitelka Michaela Erbenová.

Dnes náklady, zítra poptávka

Proč bankovní rada nezvýšila na svém srpnovém zasedání úrokovou sazbu? Znamená to, že se ekonomika vyvíjí správným směrem?

To, že bankovní rada na jednom konkrétním zasedání nezmění své intervenční úrokové sazby, nemusí nutně potvrzovat, že se ekonomika vyvíjí správným směrem. Obecně vzato, hlavním cílem ČNB je inflace, a ta se může většinou jen dočasně vyvíjet příznivěji než jiné oblasti ekonomiky. V současné chvíli se vývoj inflace zhoršil, ale do budoucna to není zcela jednoznačné. Chvilku také trvá, než se měnově-politické rozhodnutí promítne do inflace a poté v reálné ekonomice. Odborně se tomu říká transmise a ekonomové se shodují na tom, že v české ekonomice trvá něco mezi čtyřmi až šesti čtvrtletími. Při rozhodování se díváme na horizont řádově osmnácti měsíců dopředu, a když dochází k obratu ve vývoji hospodářství, tak je míra nejistoty ještě vyšší než obvykle. Velká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].