Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zdanění bohatých nejde proti morálce

Rámeček

MILOSLAV VLK se narodil v roce 1932 v jihočeské Líšnici. Vystudoval historii a archivnictví na FF UK a bohosloveckou fakultu v Litoměřicích (1964–68). Po vysvěcení na kněze působil jako sekretář českobudějovického biskupa Josefa Hlouchy, poté jako duchovní správce v řadě farností až do roku 1978, kdy mu byl odebrán státní souhlas k duchovenské činnosti. Pak se deset let živil jako čistič výloh a později jako archivář. V únoru 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem, o rok později arcibiskupem pražským, v listopadu 1994 kardinálem. V letech 1993–2001 zastával funkci předsedy Rady evropských biskupských konferencí.

Stejně jako loni trávil jste i letos dovolenou s kolegy z biskupské konference. Na první pohled to vypadá spíš jako výjezdní zasedání než rekreace. Dokážete odpočívat?

Společná dovolená v Portugalsku, o které se zmiňujete, byla velice krásná. Neřešili jsme během ní pracovní problémy, šlo nám o to, abychom si užili vzájemného společenství v krásné přírodě, což se podařilo. Spolu jsme se koupali, spolu jsme se modlili i vařili. Žít ve společenství s druhými je pro mne velkým odpočinkem.

Blízcí spolupracovníci o vás tvrdí, že jste schopen vzít si notebook i na pláž.

Notebook jsem s sebou opravdu měl. Spíše jsem si s ním ale hrál, než abych pracoval. Jindy nemám čas na to, abych se naučil takové technické věci pořádně ovládat a používat. Když mám volno, pokouším se to dohnat. Nevnímám to ale jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].