Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Albánští povstalci v Makedonii odevzdali do rukou vojáků NATO prvních 400 kusů zbraní. Začala tím 30denní operace spojeneckých sil Nezbytná sklizeň, během níž mají povstalci dobrovolně odevzdat 3300 kusů zbraní. Už první den operace si vyžádal lidskou oběť. Dav rozzuřených Makedonců usmrtil britského vojáka, když proti čelnímu sklu jeho džípu hodil kus betonu. Dvaadvacetiletý Ian Collins byl zasažen do hlavy a krátce nato zemřel.

Pondělí - Začalo drama 434 uprchlíků převážně z Afghánistánu, Pákistánu a Srí Lanky ve vodách Indického oceánu. Běžence zachránila norská nákladní loď Tampa z potápějícího se plavidla u indonéských břehů, uprchlíci však poté přinutili kapitána lodi plout na Vánoční ostrov patřící Austrálii, kde chtěli požádat o azyl. Vláda v Sydney je však odmítla přijmout, stejně tak jako Indonésie. Na mimořádném pátečním zasedání Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky nabídly možnost přijmout běžence Norsko, Nový Zéland a Východní Timor, který je ochoten ujmout se všech lidí. Austrálie však tento krok blokuje, protože odmítá vylodění uprchlíků na Vánočním ostrově a Tampa se kvůli technickým problémům nemůže vrátit na volné moře.

Úterý - Soudce v Colville ve státě Washington poslal šestnáctiletého Američana na doživotí. William Lembcke dostal mimořádný trest bez možnosti odvolání za vraždu čtyř členů jeho rodiny. Lembcke loni v prosinci zastřelil oba rodiče, 18letou sestru a 11letého bratra poté, co byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].