Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Naším cílem není provizorium

Roste zadluženost státu a spolu s ní i inflace, která připravuje občany o část úspor. Očekávaný boj o čtvrtý schodkový rozpočet sociálnědemokratické vlády začne již tento měsíc. S jakými šancemi půjde do sněmovny vládní návrh, který počítá s deficitem 54 miliard korun, vysvětluje předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prostě zatím nesouhlasí

Schodek veřejných financí roste v Česku velkou rychlostí. To dnes nemůže popřít žádný odborník. Jde o záměrnou politiku vaší strany nebo se to Zemanovu kabinetu vymklo z rukou?

Neřekl bych, že se to vládě vymklo z rukou. Schodek má dvojí složku. První tvoří běžné deficity jednotlivých ročních rozpočtů - a tady máme na svém účtu tříleté deficitní hospodaření, kolem sto padesáti miliard korun. Ale není to nic, co by chtěla sociální demokracie udržovat. Směřujeme k tomu, aby v budoucnu byly veřejné finance vyrovnány, naším cílem není primárně za každou cenu mít deficitní rozpočet. Druhá složka toho růstu domácího dluhu je dána zviditelňováním ztrát, které vznikly v období privatizace, a ztrát, které vznikly v období, kdy se neprivatizoval bankovní sektor. Je neuvěřitelné, jak hluboce ztrátové bylo hospodaření českých bank.

Na okraj, jak chce sociální demokracie, která neustále zvyšuje dluh státního rozpočtu, zajistit vyrovnaný státní rozpočet?

V každém případě jednou z těch cest bude muset být poměrně důkladná revize všech veřejných výdajů, ať už na úrovni centrálního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].