Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Všichni letí do Anglie

Člověk si zvykne i na šibenici, říká staré přísloví. Proč by si tedy lidé v Čechách nemohli zvyknout na úředně schválenou rasovou diskriminaci. Asi podle této logiky postupuje pražská vláda ve věci kontrol, které mají na letišti v Ruzyni obnovit britští úředníci. Bude zajímavé sledovat, zda si takovou přezíravost nechá veřejnost líbit.

Návrat do Ruzyně

Britští imigrační úředníci přijeli na pražské letiště letos 18. července za tím účelem, aby do letounů směr Londýn nepustili žádného občana České republiky, který by podle jejich soudu chtěl v Anglii zůstat. Svoji práci přitom dělali se souhlasem české vlády, která jim dala požehnání už v únoru.

Česká veřejnost ale britskou předsunutou kontrolu pochopila jako rasovou diskriminaci - letenky totiž museli vracet zpravidla jen Romové - a nahlas ji odmítla. Čeští a britští úředníci se proto dohodli, že prohlídky skončí, a problémy Romů, kteří prchají ze země, budou vyřešeny jinak. Jenže minulý týden premiér Zeman oznámil, že úředníci se vracejí - a s nimi i rasová diskriminace.Rasisté přitom nejsou britští úředníci. Ti prostě chtějí nechat v Praze všechny potenciální azylanty a není jejich vina, že z této země dnes hromadně prchají Romové. Obvinění z rasismu spíše musí snášet všichni příslušníci většinového národa, se kterým se menšině nechce žít, a který dovolí vládě, aby v zájmu „obrany před větším zlem“ - vízovou povinností pro všechny Čechy - vystavila zdejší Romy potupné letištní selekci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].