Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Počeštění pana Székelye

Obyvatelé Segedínu vesměs nechápou, proč se mnohý Čech usměje, když zaslechne jméno tohoto jihomaďarského města. Segedínský guláš, hojně rozšířená součást českého jídelníčku, jim totiž nic neříká. Pokrm podobný českému segedínu však maďarská kuchyně přesto zná. Jmenuje se székelygulyás (čti sékejgujáš) a název segedín vznikl pravděpodobně jeho zkomolením. Rozdíl však není jen v pojmenování, ale také v přípravě obou gulášů.

Pastevec a polévka

Székelygulyás dostal jméno po jistém panu Székelyovi, který měl v Budíně v první polovině 19. století hospůdku proslavenou výtečnou kuchyní. Traduje se, že jednou k Székelyovi vtrhla parta rozdováděných umělců už po zavírací době a sháněli se po jídle. Správný hospodský hosta nikdy nevyžene, a tak Székely sebral v kuchyni zbytky perkeltu (hustší polévky z vařeného masa) a kysaného zelí, obojí smíchal, polil smetanou a čekal, co to udělá…Dnes se v Maďarsku pod székelygulyásem rozumí jídlo, jehož základem je perkelt z vepřového kolena doplněný kyselým zelím, zadělávaný smetanou a okořeněný mimo jiné i nezbytnou paprikou. Hotové jídlo se pak ještě jednou polije smetanou a podává s chlebem.Co se týče samotného guláše, jde skutečně o původní maďarské jídlo. Guláš se odvozuje od slova gulya, což znamená stádo skotu. Pastevec se pak jmenuje gulyás (gujáš) a toto jméno zdědila i sytá a jednoduchá polévka, kterou si gulyás vařil v kotlíku.

Uherák z Moravy

Segedín se však proslavil jinou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].