Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Týdenní zprávy

Poslanecká sněmovna přehlasovala ve středu prezidentovo veto tzv. mediálního zákona, který kromě jiného umožňuje automatické prodlužování vysílacích licencí komerčním rádiím a televizím.

Václav Klaus se dostal do ostrého sporu s Vladimírem Špidlou o to, kdo zavinil astromomickou čtyři sta dvaceti miliardovou výši státního dluhu. Klaus tvrdí, že když odcházel v roce 1997 z funkce premiéra, byl dluh poloviční a sociální demokraté jej zvýšili svou rozhazovačnou politikou. Špidla mu oponuje, že sociálnědemokratická vláda platí dluhy napáchané předchozími pravicovými vládami.

Na jednodenní návštěvu České republiky přicestoval maďarský premiér Viktor Orbán. S českým premiérem Milošem Zemanem jednali především o otázkách spojených se vstupem obou zemí do Evropské unie. Oba premiéři dohodli také omezení některých vzájemných ochranářských opatření. Maďarsko zruší omezení dovozu ocelářských výrobků a očekává od Česka uvolnění zemědělského obchodu.

Vláda na svém středečním zasedání schválila téměř čtyřmiliardovou dotaci z Fondu národního majetku pro Státní fond dopravní infrastruktury. Peníze budou použity na opravu silnic a dálnic.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici navštívil v pondělí Českou republiku. Při té příležitosti vystoupil na filozofické fakultě v Praze s přednáškou na téma rozšíření Evropské unie. Podle něj se Česko jako plnohodnotný člen bude podílet na mezinárodní konferenci o reformě Unie v roce 2004.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].