Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jsme jako mamut, nikdo nás nezastaví,

Loni v létě oznámil strategický partner Telecomu, nizozemsko-švýcarské konsorcium TelSource, že v Česku končí. Důvod? Holandský národní operátor KPN, který konsorcium vede, se příliš zadlužil během horečky kolem nákupu licencí na mobily třetí generace, známé pod zkratkou UMTS. Jeho závazky přesahují 23 miliard eur (780 miliard korun), v současnosti sám hledá investora. Klausova vláda vybrala strategického partnera v roce 1995 (TelSource tehdy za 27 procent akcií zaplatil 1,4 miliardy dolarů). I největší kritici připouštějí, že za šest let se Telecom zásadně změnil: svou stanici mají 4 miliony Čechů, takže téměř zmizely pořadníky žadatelů, a na digitalizované síti je spojení bez poruch.

Zdá se, že o koupi Telecomu nebude moc velký zájem, znalci tvrdí, že nakonec zůstanou ve hře jenom dva vážní zájemci: Deutsche Telecom a France Telecom. Souhlasíte s takovým hodnocením?

Do jisté míry ano a příčinou je podle mne fakt, že mezi operátory všeobecně panuje velká zadluženost. Telecom je však z finančního hlediska velice silnou společností a v otázce privatizace máme velkou podporu vlády. Takže uvidíme. Já doufám, že seznam kandidátů bude delší než zmínění dva.

Jak bude podle vás vypadat telekomunikační trh za deset let?

Mám pocit, že v rámci Evropy budou tak tři operátoři, mezi kterými bude probíhat konkurenční boj. Možná by se to dalo srovnat například s provozovateli leteckých společností.

Co jste se během zdejšího působení naučil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].