Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třetí cestou do ráje

Pokud si některý dnešní světový ekonom zaslouží otřepaný přívlastek kontroverzní, pak je to stanfordský profesor Joseph E. Stiglitz (59). V posledních letech proslul svou kritikou „neoliberálního tržního fundamentalismu“. Stiglitz se zaměřuje na transformaci komunistických ekonomik, speciálně Ruska. Tamní liberalizaci považuje za katastrofální prohru a naopak za vzor úspěchu dává Čínu. Vinu za ruský neúspěch klade zejména Mezinárodnímu měnovému fondu a v menší míře i Světové bance. S touto veřejnou kritikou začal, ještě když v letech 1997–99 zastával funkci hlavního ekonoma ve Světové bance, což bylo také důvodem jeho vynuceného odchodu.

Profesor Stiglitz se hlásí k levici a k „třetí cestě mezi kapitalismem a socialismem“, opakovaně se objevuje i mezi favority udělení Nobelovy ceny. Minulý týden navštívil Prahu, aby převzal čestný doktorát Karlovy univerzity.

Trhy nefungují

Stiglitz udělal na akademické půdě hvězdnou kariéru: už v 26 letech přednášel na univerzitě v Yale a o pár let později i politickou ekonomii na Oxfordu. Jisté uznání si získal svými studiemi o veřejném sektoru nebo o úloze vlády v ekonomice. „Když jsem v 60. letech začínal, platilo dogma, že trhy fungují efektivně, že na nich vládne dokonalá konkurence a dokonalé rozdělení informací,“ vzpomínal na to minulý pátek v řeči po udělení doktorátu. Ekonomové už vědí, že Stiglitz k tomu rád přidává své protipříklady: trh nemůže být efektivní, když za velké hospodářské krize v 30…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].