Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Budete muset něco obětovat,

Romano Prodi (61) stojí od května 1999 v čele výkonného orgánu Evropské unie. O svých schopnostech řídit instituci s 20 000 úředníky a prosadit se vedle politiků patnáctky zatím příliš nepřesvědčil. Jednoznačně však prosazuje rozšíření Unie na východ. V době, kdy Česko stojí na počátku klíčových jednání o vstupu, Prodi navštívil Prahu. Mimo jiné řekl, že souhlasí s dočasným zákazem práce pro občany budoucích členských zemí na Západě.

Tvrdíte, že je nutné respektovat obavy veřejnosti ve stávajících členských státech z přílivu levných pracovníků z východu po rozšíření Unie. Máme je ale respektovat i v případě, že nejsou podloženy fakty?

Ano, na obavy lidí v členských státech musíme brát v každém případě ohled, pokud chceme rozšíření Evropské unie, protože ti musí s přijetím nových zemí souhlasit. Jak Češi, tak Poláci či Maďaři jednoduše budou muset kvůli vstupu do Unie něco obětovat. Samozřejmě nelze, abyste platili příliš vysokou cenu, ale zaplatit něco za dosažení tak velkého cíle je v pořádku.

Podle vás je přechodné období pro volný pohyb pracovních sil dobrou cenou za to, že Češi a další kandidáti vstoupí do Unie?

Ano. Podívejte, Španělé měli přechodné období, Portugalci měli přechodné období, a neprodělali na tom. V případě dnešních uchazečů by navíc po dvou letech mělo dojít k revizi a dost možná, že poté už toto omezení nebude nutné. Osobně jsem přesvědčen, že žádný Čech nečeká na rozšíření, aby mohl odejít natrvalo do Německa.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].