Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Imperialismus není naše parketa,

Rámeček

MARK BYFORD (42) byl předloni v dubnu jmenován do funkce ředitele BBC World Service, největší rozhlasové stanice na světě. Radio, které sídlí v Londýně, kromě programů v angličtině a desítkách dalších jazyků připravuje i vysílání v češtině. Byford nastoupil do BBC ve svých jedenadvaceti letech jako redaktor televizního vysílání v anglickém městě Leeds. Jedním z jeho prvních kroků po loňském nástupu do funkce bylo zrušení německé jazykové sekce.

Vaše rozhlasová stanice sídlí uprostřed Londýna v budově Bush House, kde před desítkami let pro BBC pracoval spisovatel George Orwell. Říká se, že ho úzké, stísňující, křivolaké chodby této budovy inspirovaly, když v románu „1984“ psal o odlidštěném světě Ministerstva pravdy. Působí podobně stavba i na vás?

Na chodbách v Bush House můžete vidět fotografie Orwella, jak sedí ve studiu a mluví do mikrofonu. O tom, že by zde čerpal inspiraci pro „1984“, jsem neslyšel, je však pravda, že budova má poněkud zvláštní charakter. A nutno podotknout, že není zrovna vhodná pro sídlo rozhlasové stanice v digitální době. Zvenčí to je elegantní stavba. Když vejdete, uvítá vás mohutný portál a majestátní recepce. O několik kroků dále však začíná spleť chodeb a nízkých koridorů, které nelze přestavět, protože tato budova, původně sídlo jedné americké obchodní organizace, je chráněná památka. Když jsem se uvnitř ocitl poprvé, udivilo mě, jak tam nelze poznat, že se nacházím v místě, kde vzniká zpravodajství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].