Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Do zákopů před sjezdem

Petra Buzková se vrací. Před rokem opustila na protest proti spolupráci s ODS funkci místopředsedkyně své strany, před týdnem byla zvolena předsedkyní její pražské organizace. Jako jedna z výjimečných postav tuzemské sociální demokracie vždy kritizovala přehmaty předsedy Miloše Zemana, i když jí na oplátku vyhrožoval vyloučením ze strany. Sotva bude moci své útoky opakovat, až se na dubnovém sjezdu vzdá místa předsedy a zůstane řadovým členem pražské stranické buňky.

Díky, nechci

Delegáti pražské konference nevyslyšeli poslední únorovou neděli Zemanovy stížnosti, že Petra Buzková je „nepracovitá“ politička a že by ji rozhodně neměli volit. Právě naopak. Buzková vyhrála naprosto jednoznačně nad Zemanovi nejbližším kandidátem Petrem Hulínským. „Před volbami se vyjednávalo, fungovaly různé tlaky - ale když přišlo na lámání chleba, tak se větší část delegátů rozhodovala za sebe a svéprávně,“ říká s úlevou vítězka sjezdového klání. Pražskou organizaci hodlá vytáhnout z tradičně špatných volebních výsledků. „Já vím, že jsem pro tzv. stranickou levici jak červený hadr pro býka, ale to je v pořádku, protože býk je osobnost. A s osobností se můžete dohadovat a dohodnout, nemůžete se ale dohodnout s volem, který se pohybuje jen ze strachu z poháněče nebo za žrádlem,“ říká Buzková. Pražskou volbu doprovodili někteří sociální demokraté návrhem, aby Buzková na dubnovém sjezdu kandidovala na místopředsedkyni celé strany. Právě podle krajských konferencí je předem jasné, že novým předsedou ČSSD se stane dosavadní Zemanův zástupce Vladimír Špidla a že místopředsedy nadále budou Stanislav Gross s pokladníkem Karlem Kobesem. Zřejmě je doplní šéf poslaneckého klubu Zdeněk Škromach a kandidát levice, ministr zahraničí Jan Kavan. Podle stanov ČSSD má být jedním z místopředsedů žena a to by měla být další šance pro Buzkovou. „Nevím o další takové osobnosti,“ říká třeba předseda ČSSD na Ostravsku Petr Vícha a podobně se vyjadřují i zástupci královéhradeckého a pardubického krajského výboru. Petra Buzková zatím kandidovat nechce: „Považuji Prahu za klíčovou a bude pro mne obrovská výzva dobře vést zdejší organizaci.“ Největší favoritkou na místopředsedkyni se tak stává veřejnosti neznámá západočeská poslankyně Milada Emmerová.

Marná Zemanova snaha

Už samotný úspěch Petry Buzkové na pražské konferenci ale stačí, aby změnil tvář „strany po Zemanovi“. Buzková odsoudila Zemana už před pěti lety za to, že svou „velkohubou rétoriku“ zaměřuje na republikánské a komunistické voliče a odmítá středolevou linii. Nelíbilo se jí ani, když Zeman před třemi lety sestavoval vládu „jako svůj tým, bez jakékoli korekce ze strany ČSSD“. Ještě jako místopředsedkyně podepsala opoziční smlouvu, loni ale odstoupila na protest proti tomu, že Zeman a Klaus smlouvu rozšířili o slib společně prosadit nový volební zákon, který by diskriminoval menší strany. Buzková odsoudila Zemana i koncem roku 1999, když se pokoušel lživě pomluvit bývalého ministra zahraniční Josefa Zieleniece. Následovaly nevybíravé útoky Zemanových poradců na ni samotnou: „Ona má také svoji minulost v normalizaci, o tom nechci hovořit… a nikdy o tom hovořit nebudu, než se k tomu přihlásí ona sama,“ oznámil například loni v dubnu Miroslav Šlouf v Právu, a pak vytrvale odmítal svou pomluvu upřesnit. Měsíc poté MF Dnes zveřejnila zprávu o akci Olovo, která měla Buzkovou pomocí smyšlených informací o její minulosti zdiskreditovat - policie z autorství obvinila dalšího Zemanova poradce Vratislava Šímu. Nakonec po prvním kole loňských senátních voleb vyzvala Buzková svého předsedu, aby odstoupil: nelíbilo se jí, že domlouval spolupráci s předsedou komunistů Grebeníčkem. Miloš Zeman se revanšoval výzvou vyloučit „nepracovitou“ političku z partaje. Buzková dnes žádá, aby vláda sociálních demokratů ještě do voleb stihla prosadit justiční reformu, „široký okruh legislativy snižující prostor pro korupci“, a všechny sociální zákony a programy, které chystá Vladimír Špidla. Strana také musí co nejrychleji vypovědět opoziční smlouvu - obnoví tak „svou svéprávnost a schopnost jednat bez kurately nějakých opozičněsmluvních vztahů“. S odchodem předsedy Zemana bude rovněž nutné nastolit normální poměry ve straně: „Zajistit prostor pro vnitrostranickou diskusi, naučit se, že jednota politické strany nevzniká potlačením konkurentů, ale dohodou.“

Rámeček

Na stráži levice

Protipól Petry Buzkové zvolili sociální demokraté v Plzni: krajským předsedou se znovu stal Václav Šlajs. Předrevoluční absolvent stranické školy VUML, politruk na divizním velitelství Československé lidové armády a předseda tamní organizace KSČ, kvůli němuž přitom na podzim loňského roku odstoupilo z krajské kandidátky šest sociálních demokratů. Po očekávané porážce v krajských volbách přesto svou pozici udržel. Zatímco Petra Buzková doporučuje spolupráci se čtyřkoalicí, Václav Šlajs to odmítá: „Máme v zádech KSČM. Nemůžeme se příliš rozkračovat do středu nebo doprava, protože bychom uvolnili místo komunistům,“ vysvětlil v regionálním tisku. Spolupráci s nimi přitom nevylučuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].