Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zůstat na svobodě, škodil bych dál

Rámeček

JACQUES ROSSI se narodil ve Francii v roce 1909. Mládí prožil v Polsku, kam se jeho matka provdala za bohatého statkáře. Pod vlivem osvícenských filozofů a pod dojmem 1. světové války dospěl k názoru, že je třeba změnit svět. Vstoupil do komunistické strany a stal se agentem Kominterny, v jejichž službách často cestoval (ovládal řadu jazyků včetně perštiny, hindú a čínštiny). V době občanské války ve Španělsku řídil ilegální vysílačku. V roce 1937, kdy v SSSR vrcholily politické čistky, byl náhle odvolán do Moskvy, zatčen a obviněn ze „špionáže“. Strávil 19 let v gulagu a tři roky ve vyhnanství. Sovětský svaz mohl opustit až v roce 1961, do roku 1980 žil v Polsku, poté v Japonsku a USA. Do vlasti se definitivně vrátil před dvanácti lety, dnes žije osamoceně na pařížském předměstí z nejnižší sociální podpory. Svoje zkušenosti z gulagu a ojedinělé poučení, které z nich načerpal, zachytil ve dvou knihách, které se v loňském roce dočkaly i českého vydání: Encyklopedie gulagu (1987, knihu psal v Polsku a rukopis putoval ilegálně na Západ) a Útržky životů (1995).

V 30. letech jste pracoval jako agent Kominterny, která organizovala komunistickou špionáž a ideologickou diverzi za hranicemi sovětského Ruska. Jak Kominterna vlastně fungovala, jakou měla strukturu?

Byl jsem obyčejný agent, něco jako základní jednotka určená pro práci v terénu, a upřímně řečeno o to, jak funguje Kominterna, jsem se nestaral. Jako zarytý komunista jsem měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].