Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Tady si nejsem úplně jistá

Rámeček

JANA MAISNEROVÁ (26) se narodila v Praze, kde vystudovala Institut základů vzdělanosti Univerzity Karlovy. Po studiích učila dva roky na základní škole,od ledna do října 2000 působila v různých školách v Mosambiku (mateřská školka, teologický seminář, hotelová škola). Je svobodná a bezdětná.

Nedávno jste se vrátila z Mosambiku, kde jste deset měsíců učila děti. Proč jste si vybrala tuhle africkou zemi?

Učila jsem v Zadní Třebani na venkovské školičce takový ten ideál Škola hrou. Když jsem jednou jela se svou známou autobusem a vyprávěla jí, jak učím násobilku pod stromem a děti kolem mě skáčou a proč to tak děláme,řekla mi, že je to dost podobné tomu, jak se učí v Mosambiku. Viděla to na videokazetě u superintendanta metodistické církve. Já jsem za ním došla, on mi tu kazetu půjčil, moc se mi líbila, a tak jsem se zeptala, jak se do té země dá dostat. Pan pastor poslal e-mail do Mosambiku jedné misionářské rodině z Německa, jestli by tam nepotřebovali učitelku. Odpověděli, že by za ni byli vděční. Asi po půlroční korespondenci jsem si vyřídila vízum, pojištění a další potřebné věci a odjela jsem tam.

Uměla jste portugalsky?

Tři měsíce před odjezdem jsem se učila základy.

Mladí Češi, kteří odjíždějí pomáhat na bolavá místa světa, si často vybírají Balkán či Kavkaz - už proto, že tam fungují zavedené firmy typu Člověk v tísni, které si tam vybudovaly zázemí, kontakty i tradici. Proč jste jela do Mosambiku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].