Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Poslední nabídka pro Saddáma

Licitace o zrušení protiiráckých sankcí OSN nabývá vrchu. Že sankce postihují hlavně obyvatelstvo, a ne vládce v Bagdádu, o tom není pochyb. Ale bez jasných změn v postojích Saddámova režimu to může trvat donekonečna.

Ropa za potraviny

Program „Ropa za potraviny“, díky němuž může Irák každého půl roku za svou ropu utržit pět miliard dolarů a nakoupit léky, potraviny a další humanitární potřeby, odvrací krizi typu hladomoru v Súdánu, ale zároveň umožňuje bez ohrožení existenci režimu, který Irák strhává na dno propasti. Jediným východiskem je zrušení embarga, to by však musela vládnout jistota, že se Bagdád vzdal zbraní hromadného ničení a nehodlá ohrožovat okolí. Jenže Saddám Husajn už přes rok odmítá spolupracovat s odzbrojovací misí OSN: chová se, jako by se nechumelilo, a považuje naplnění podmínek odvolání embarga za dávno vyřešenou věc. Bez jakýchkoli dalších inspekcí chce, aby se svět Iráku otevřel. Odpovídá tak i na poslední krok Rady bezpečnosti OSN, která v prosinci v nové rezoluci nabízí Iráku zrušení sankcí, pokud budou v periodě 120 dnů hlášení mezinárodních inspektorů uspokojivá.

Hlavní je prevence

Rok je dlouhá doba a OSN po dramatickém ukončení odzbrojovací mise v Iráku nechce riskovat. Obnova výroby bakteriologických a zejména chemických zbraní není časově náročná, a proto je dobré mít návrat Iráku do světového společenství pod kontrolou. "Nejpalčivější je program biologických zbraní. Odzbrojovací komise…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].