Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Temelín je evropský problém,

Premiér Miloš Zeman minulý týden zrušil plánovanou schůzku se svým rakouským protějškem Wolfgangem Schüsselem. Důvodem byl fakt, že některé hraniční přechody s Rakouskem zůstaly zablokovány odpůrci jaderné elektrárny Temelín, byť povolení k demonstracím vypršelo. Krátce předtím poskytla Respektu rozhovor šéfka delegace rakouských poslanců v Evropském parlamentu (EP) Ursula Stenzelová. Tvrdí, že Miloš Zeman by neměl odmítat dialog s Wolfgangem Schüsselem kvůli blokádám.

Blokády jsou legitimní

Existuje východisko z krize v česko-rakouských vztazích?

Krize už pominula. Vrátili jsme k dialogu, který zahájila schůzka mezi kancléřem Schüsselem a premiérem Zemanem. Byl to první krok dobrým směrem, musí ale následovat další. Strach Rakušanů z Temelína není přetvářkou skrývající snahu Vídně zkomplikovat vstup ČR do Evropské unie. Je upřímný a musí být vyslyšen. Budou-li si obě strany naslouchat, najdeme řešení přijatelné pro všechny.

Jaké řešení by to mělo být? Pozice Prahy a Vídně se nezměnily ani po setkání premiérů v Židlochovicích - česká vláda odmítá byť pozastavit Temelín na šest měsíců, o což požádal Wolfgang Schüssel.

Česká vláda především musí nechat vypracovat analýzu dopadu Temelína na životní prostředí. A obě strany by se měly vzdát ultimativních prohlášení a měly by realisticky zvážit, čeho svými požadavky mohou dosáhnout.

Myslíte tím i stanovisko Miloše Zemana, že nebude se svým rakouským protějškem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].