Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Okouzlen skoro vším

Rámeček

DAVID VÁVRA se narodil roku 1957 v Praze. Dětství prožil v předměstské vilce, v jejímž sklepě počátkem 70. let založil se spolužákem Milanem Šteindlerem divadlo, které se časem ustavilo jako divadlo Sklep. V 80. letech se stalo asi nejpopulárnějším (a nejmódnějším) představitelem pražské „nezávislé“ divadelní scény a spolu se soubory tzv. Pražské pětky vytvářelo charakteristickou poetiku založenou na poetistickém humoru a jemné parodii. Vávra je protagonistou sklepovských Besídek, divadelních her a televizních pořadů (Alles gute aj.), v nichž je využíván jeho komický a klaunský talent. Občanskou profesí architekt je mj. spoluautorem rekonstrukce pražského klubu Dobeška, který byl pro divadlo Sklep a přidružené formace otevřen začátkem tohoto měsíce. Jako divadelní entertainer i architekt svojí účastí obohatil úspěšný televizní dokumentární cyklus Šumná města. D. Vávra je ženatý a vychovává čtyři děti.

Na první pohled by člověk řekl, že jste takový spořádaný a vyrovnaný člověk, kterému se všechno daří a který kolem sebe neustále šíří dobrou náladu. Není to jen zdání?

Do věku čtyřiceti let jsem neměl ani stopu pochybností. Když jsem slyšel někoho, že říkal: život je tragický a nemá smysl, tak jsem se mu vysmál. Žil jsem na hracím území divadla, sportu, rodiny a evangelického kostela. A vůbec jsem si nepřipouštěl nějaké pochybnosti. Logicky i teologicky jsem přijal za svou ideu prvotního hříchu, která lidstvo provází od vyhnání z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].