Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zvažuji situaci ze všech úhlů

Rámeček

JAN KASAL (1951) se narodil v Novém Městě na Moravě, gymnázium vystudoval v Havlíčkově Brodě, v roce 1975 absolvoval na strojní fakultě ČVUT. Poté pracoval ve vývojovém oddělení podniku ŽĎAS ve Žďáru nad Sázavou. V roce 1986 vstoupil do lidové strany, v roce 1990 se stal ve Žďáru místopředsedou ONV a zároveň byl kooptován do České národní rady. V letech 1990–98 byl místopředsedou české sněmovny, v letech 1992–99 prvním místopředsedou lidové strany, loni v červnu byl zvolen jejím předsedou. Je ženatý, má tři dospělé dcery, každou neděli chodí do kostela.

Minulou středu vás vyšetřovatel obvinil z vážného ublížení na zdraví, které jste způsobil při dopravní nehodě. Neuvažujete o rezignaci z funkce?

Ne, to mě vůbec nenapadlo. Přece jenom je třeba rozlišit mezi záměrným trestným činem a mezi tím, co se vám přihodí. Mě samozřejmě mrzí, že se mi to stalo, proč bych to zapíral. Na druhou stranu si nemyslím, že bych havaroval s politickou stranou. Havaroval jsem s felicií.

Neměl byste odstoupit právě proto, že jste politik? Můžete jít do předvolební kampaně, když jste obviněn z trestného činu?

Nevěřím, že by se v České republice, kde je poměrně malé hřiště, našel někdo, kdo by této situace chtěl proti mně využívat. Možná někdo od sládkovců, ale od standardních stran něco takového neočekávám.

Nebylo by pro vás i pro stranu lepší funkci předsedy složit a zkusit ji znovu získat třeba za dva roky?

Zatím k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].