Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Pohled z Washingtonu je spíš výhoda,

Letos v červnu opustil Martin Čihák (27) místo v Komerční bance, kde se pět let zabýval makroekonomií, a přestěhoval se z Karlových Varů do Washingtonu. Jako jeden z mála Čechů v moderní historii totiž nastoupil mezi světovou analytickou elitu v Mezinárodním měnovém fondu. Mezi svými novými kolegy je výjimkou: na rozdíl od většiny z nich nemá za sebou žádnou z amerických škol, ale „pouze“ ekonomii a práva na pražské Karlově univerzitě.

Poučky nestačí

Jak si MMF vybírá své analytiky?

Po celém světě vysílá rekrutovací mise. Lidé odtamtud mě oslovili, vyplnil jsem přihlášku a prošel standardním výběrovým řízením.

Co to znamená?

Asi jako když se člověk hlásí do mezinárodní investiční banky. Dodáte několik doporučujících dopisů a vzorek své písemné práce a pak procházíte několika koly testů, zkoumajících zejména vaše odborné, ale také jazykové, osobnostní a zdravotní předpoklady. Hlavní částí výběrového řízení (pro východní polokouli probíhá v Paříži, pro západní ve Washingtonu) je panelové interview. Komise může vymodelovat typickou situaci, do jaké se pak uchazeč dostane v praxi, a zeptat se, jakou hospodářskou politiku by doporučil. MMF pracuje se zeměmi, které se potýkají s vnější nerovnováhou platební bilance, například na jedné straně čelí nadměrným dovozům a na druhé nestabilnímu přílivu kapitálu. Ve škole se učí, že v takových případech je zpravidla třeba snížit agregátní poptávku, a to obvykle zvýšením vládních úspor.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].