Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Legalizace, či represe?

Komentář Legalizovat všechny drogy (Respekt č. 32/2000) vyvolal natolik rozsáhlý ohlas čtenářů, že se jej redakce rozhodla předložit k diskusi na své internetové stránce. Nyní přinášíme výběr z názorů diskutujících.

Tvrdá ruka selhala

Nerad to říkám, ale asi by fakt bylo lepší legalizovat všechny drogy. Byl jsem donedávna zastáncem tvrdé linie a nadšeně jsem souhlasil, když policie dostala do rukou legislativní zbraň, se kterou začne nekompromisní válečné tažení proti drogám. Bohužel za dva roky neukázala nic jiného než svou neschopnost. Domnívám se, že už se to nezmění. Další podpora represi je jen „házení perel sviním“. Za ušetřené prostředky je třeba vypracovat systém prevence a nabídnout lidem lepší alternativu. Zkrátka zapracovat na tom, aby drogy nebyly „in“. Aby je nahradil třeba sport nebo něco jiného, co nebude mít tak drastické společenské dopady. Pak se drogy možná stanou problémem zhruba stejným jako parkování na zákazu stání.

Jan Rechnovský

Jak by vypadal premiér

Zajímalo by mě, jestli většina respondentů má osobní zkušenost s „nelegální“ drogou. Často jsem zaskočen až agresivitou některých xenofobních projevů zastánců represe. Naposledy mi jedna má kamarádka po šesti tequilách vtloukala do hlavy, že „houbičky“ jsou hrozně špatné. Nechci říci, že kdo drogy nezkusil, nemá právo o nich mluvit. Ale možná je celá ta represe jenom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].