Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Proto jsem v sociální demokracii

Rámeček

PETR KAJNAR (44) se narodil v Ostravě, kde také absolvoval gymnázium. V roce 1981 ukončil v Brně elektrotechnickou fakultu, později pracoval jako technik v Severomoravských vodovodech a kanalizacích a ve Výzkumném ústavu pozemních staveb, nedávno nastoupil v Severomoravské energetice. V listopadu 1989 zakládal v Ostravě Občanské fórum a o rok později byl zvolen do zastupitelstva města Ostravy. V roce 1997 vstoupil do ČSSD. Letos v dubnu byl zvolen předsedou ostravské stranické organizace i přesto, že ho odstupující předseda a současný ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit nedoporučil.

Vládne ČSSD dobře?

Co je to dobře? Vládnout dobře pro člověka, který je nějak sociálně a geneticky handicapovaný, může znamenat něco jiného než pro člověka, který je nadaný, úspěšný a šikovný.

Vládne tak, aby prospěla společnosti?

Musí existovat nějaké měřítko, kterým poměříme, co znamená dobře. Připadá mi, že by to mohlo být zlaté pravidlo, co nechceš, aby jiný činil, nečiň ty jemu. Mám pocit, že minimálně snaha takto vládnout tady je. Už je to vlastně třetí vláda, když pominu krátkou vládu Tošovského. Řekl bych, že vychází tak nastejno s vládou prvních dvou let Občanského fóra. Mám pocit, že se snaží odvést kus práce. A víceméně se jí to daří.

Riziko je vždycky

Jenže vláda neplní svoje hlavní předvolební ani vládní sliby, tedy podporu vzdělání a akci čisté ruce. To přece není správné?

Na vzdělání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].