Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kultura neomezené moci musí skončit

Rámeček

LOUISE ARBOUROVÁ absolvovala v roce 1970 právnickou fakultu Montrealské univerzity. Po studiích pracovala mj. jako profesorka na York University v Torontu, poradkyně komise pro reformu právního systému Kanady a členka Odvolacího soudu pro stát Ontario. V roce 1996 ji Rada bezpečnosti OSN jmenovala vrchní žalobkyní Mezinárodního soudního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii a ve Rwandě. Arbourová pak tři roky stála v čele týmu několika set vyšetřovatelů, kteří se snažili najít a usvědčit viníky tamních hrůz. V březnu 1999 vydala zatykač na jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, a stala se tak prvním žalobcem po II. světové válce, který obvinil vládnoucí hlavu státu kvůli zločinům spáchaným na obyvatelstvu vlastní země. Na základě tajné žaloby Arbourové byl také zadržen čelný vojenský činitel bosenských Srbů generál Momir Talič. V září 1999 předala Louise Arbourová úřad své nástupkyni, švýcarské prokurátorce Carle del Ponteové, a v současné době je předsedkyní kanadského Nejvyššího soudu.

Jmenování osob do klíčových pozic v mezinárodních organizacích je vždy spojeno s diplomatickými kličkami a lobbováním. Jak jste se dostala do funkce vy?

Snad mi pomohl fakt, že mě nikdo neznal. Nemít žádné přátele v mnohém usnadňuje situaci, protože nemáte ani žádné nepřátele. Mám drobné podezření, že kanadské ministerstvo zahraničí bylo stejně překvapené jako kdokoli jiný, protože ani tam mě neznali.

Kdo byl vlastně v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].