Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Podstatná zkušenost svobody

Rámeček

OLDŘICH KUŽÍLEK (1956) vystudoval stavební fakultu a režii na DAMU, poté učil na lidových školách umění, režíroval na pražských scénách a v Hradci Králové. Po roce 1989 se přes noc stal lídrem OF v Hradci Králové, které tam ustavil a řídil asi tři měsíce, pak byl kooptován do FS, kde působil v kulturním výboru, a poté byl zvolen do ČNR. Poslancem byl s malou přestávkou až do roku 1998 (člen bezpečnostního výboru, předseda komise pro kontrolu policejního odposlechu). Od roku 1990 člen ODA, dnes její místopředseda. Na půl úvazku pracuje jako asistent senátora Michaela Žantovského.

Osm let jste byl poslancem za ODA, pak jste kvůli malému volebnímu zisku z parlamentu vypadl a stal se z vás Olaf Láfka vítající posluchače Radia Limonádový Joe. Netáhne vás to zpět do politiky?

Byl jsem Olafem Láfkou od jara roku devadesát šest. Dlouho jsem kombinoval obojí, Poslaneckou sněmovnu i rádio, a musel jsem brát služby v rozhlase tak, aby to nekolidovalo se zasedáním sněmovny. A s tím táhnutím je to tak, že když už člověk něco umí, tak si ho ta práce k sobě volá sama.

Jak?

Osmiletá poslanecká praxe znamená, že umím zařídit něco okolo legislativního procesu, vyhmátnout ty podstatné okamžiky, ve kterých je možné věci nějak ovlivnit. Řekl bych téměř levou zadní. Důvěrně znám chod státu.

Dobrá, to je jakási poslanecká práce načerno, ale jaký máte ideál? Co myslíte, že by dnešní politik měl přinášet?

Teď můžu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].