Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zelení se trhají

Přestože ze srpnové oblohy teď hvězdy spíš padají, na české politické nebe jedna zamířila. Martin Bursík, označený kdysi prezidentem Václavem Havlem za jednu z „nadějí české politiky“, oznámil chuť stát se předsedou Zelených a překročit s nimi pětiprocentní práh sněmovny.

Fotografie: Bursík: Být... Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Bursík: Být... Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Přestože ze srpnové oblohy teď hvězdy spíš padají, na české politické nebe jedna zamířila. Martin Bursík, označený kdysi prezidentem Václavem Havlem za jednu z „nadějí české politiky“, oznámil chuť stát se předsedou Zelených a překročit s nimi pětiprocentní práh sněmovny.

Hádavý kůň

„Pokud chceme vstoupit do první ligy, nemáme jinou alternativu než změnit styl politiky, oprostit se od aktivismu, a postavit do čela osobnost, která má kredit a dokáže oslovit širokou veřejnost,“ popisuje rázně šéfka ústecké organizace Džamila Stehlíková svoje představy o ideální budoucnosti Zelených. Takovou osobností je podle Stehlíkové a řady dalších straníků Martin Bursík. Bývalý ministr životního prostředí v Tošovského vládě oznámil uprostřed letního politického bezvětří svoji kandidaturu na předsednický post. „Chci dokázat, že nejsme strana úzce orientovaná na problém životního prostředí,“ říká Bursík. „Doložím, že máme názor na penzijní reformu, na reformu veřejných financí, na daňovou politiku.

Strana zelených je už léta v nejrůznějších analýzách a politologických rozborech označovaná za perspektivního koně české politiky. Vzhledem k programu vyzdvihujícímu témata životního prostředí a díky čitelným mezinárodním vazbám je přitažlivá pro nezanedbatelnou část voličů a má i velký „koaliční potenciál“ – zájem o spolupráci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].