Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Premiér v akčním filmu

Jestli má být vrchní správce země obrazem jejích obyvatel, pak si Češi a Moravané mohou v posledním roce opravdu gratulovat. Stanislav Gross rád poslouchal hity svého jmenovce Hložka a v květovaných kraťasech byl schopen přijít i do parlamentu. Jeho nástupce v televizní talkshow vykládá, jak si poté, co jeho žena v devět ulehne, pouští po večerech akční filmy. Při pohledu z profilu není jasné, jestli spořádá víc piv nebo knedlíků, obojího ale zřejmě hodně. V rozhovorech vykládá, že hlavní vzrušení do života mu přináší posezení na schůzích. Pokud jde o oblékání, trhá rekordy v nevkusu. Nenechme se ale unést náladou magazínů. Nedávno uplynulých sto dní vlády Jiřího Paroubka mohlo být po právu důvodem k malé oslavě: do čela žebříčku popularity se totiž vyšvihl premiér, který se nebojí řešit nepopulární agendu (omluva sudetským Němcům), má odvahu kritizovat populistického prezidenta, vyniká schopností komunikovat s názorovými oponenty bez potřeby urážet a zmíněnou komičnost vyvažuje pověstí pracanta s dobrými úmysly.

Fotografie: Jen ji nechte, ať se plete. Foto Karol Kučera • Autor: Respekt
Fotografie: Jen ji nechte, ať se plete. Foto Karol Kučera • Autor: Respekt

Jestli má být vrchní správce země obrazem jejích obyvatel, pak si Češi a Moravané mohou v posledním roce opravdu gratulovat. Stanislav Gross rád poslouchal hity svého jmenovce Hložka a v květovaných kraťasech byl schopen přijít i do parlamentu. Jeho nástupce v televizní talkshow vykládá, jak si poté, co jeho žena v devět ulehne, pouští po večerech akční filmy. Při pohledu z profilu není jasné, jestli spořádá víc piv nebo knedlíků, obojího ale zřejmě hodně. V rozhovorech vykládá, že hlavní vzrušení do života mu přináší posezení na schůzích. Pokud jde o oblékání, trhá rekordy v nevkusu. Nenechme se ale unést náladou magazínů. Nedávno uplynulých sto dní vlády Jiřího Paroubka mohlo být po právu důvodem k malé oslavě: do čela žebříčku popularity se totiž vyšvihl premiér, který se nebojí řešit nepopulární agendu (omluva sudetským Němcům), má odvahu kritizovat populistického prezidenta, vyniká schopností komunikovat s názorovými oponenty bez potřeby urážet a zmíněnou komičnost vyvažuje pověstí pracanta s dobrými úmysly.

Jenže stačil jeden nepovedený víkend a mnohé je jinak. Místo uznání čelí vláda velkým pouličním protestům a počínající další mobilizaci konzervativní opozice. Stačila jedna chybná analýza, jedno chybné rozhodnutí. Taková už je ale politika a není čeho litovat. Ze vzrušených událostí posledního týdne můžeme těžit všichni.

Výzvy letí éterem

Díky poslednímu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].