Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Londýn hraje o život

Čtyři atentátníci mrtví, pět za mřížemi. Ke klidu má Británie přesto daleko. V zemi probíhají nevídané policejní manévry, padají návrhy na nová protiteroristická opatření a ve vzduchu visí hrozba dalších útoků.

Čtyři atentátníci mrtví, pět za mřížemi. Ke klidu má Británie přesto daleko. V zemi probíhají nevídané policejní manévry, padají návrhy na nová protiteroristická opatření a ve vzduchu visí hrozba dalších útoků.

Teď se bojí všichni

Jindy by to byla trapná scéna: dva slzící muži v trenýrkách na balkoně cihlového činžáku v Londýně sledovaní statisíci párů očí přilepených na televizní obrazovky. Tentokrát to ale bylo vítězství. Plačící pánové ve spodním prádle nebyli nikým jiným než teroristy, kteří zpackali útok na londýnské metro a autobus 21. července a na balkon je vyhnaly granáty se slzným plynem – do bytu jim je naházela speciální jednotka britské policie. Za pár minut už teroristé pochodovali v přímém přenosu stanice Sky News do připravených antonů.

Neúspěšní atentátníci zjevně nepočítali s tím, že budou týden po útocích ještě naživu. Čtyři mladí Východoafričané se po fiasku rozutekli a začali se hádat přes mobilní telefony: dva z nich chtěli utéct, dva chtěli útoky opakovat. Policie mezitím zveřejnila fotografie útočníků získané z průmyslové televize a připojila k obrázkům jména. Britský tisk vzápětí odtušil, že teď už jim nic jiného než sebevražda nezbývá. Londýn se bál, že to zkusí znovu.

Týdenní honička policie s časem dopadla nad očekávání – všichni pachatelé do týdne za mřížemi a s nimi zhruba desítka dalších podezřelých. Podařilo se to díky nasazení 6000 policistů, trpělivé detektivní práci a důvěře Britů v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].