Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Good bye, revoluce

Od loňského uvedení v Cannes zaznamenal německý generační snímek Občanská výchova (známý i pod původním názvem Tučná léta skončila) strmý mezinárodní úspěch. Film Rakušana Hanse Weingartnera uvádějí kina po celém světě a doma v Německu mimo jiné získal výroční cenu kritiky. Občanská výchova, která se od tohoto čtvrtka promítá také v Česku, vědomě navazuje na úspěch snímku Good bye Lenin. Mnoho diváků potěší, protože má aktuální téma a trojice skvělých mladých herců dává filmu švih. Není to málo. Pokud ale někdo nevěří, že současný svět je v podstatě v pořádku a že i revoluce může končit sladkým smírem, ať do kina raději nechodí.

Od loňského uvedení v Cannes zaznamenal německý generační snímek Občanská výchova (známý i pod původním názvem Tučná léta skončila) strmý mezinárodní úspěch. Film Rakušana Hanse Weingartnera uvádějí kina po celém světě a doma v Německu mimo jiné získal výroční cenu kritiky. Občanská výchova, která se od tohoto čtvrtka promítá také v Česku, vědomě navazuje na úspěch snímku Good bye Lenin. Mnoho diváků potěší, protože má aktuální téma a trojice skvělých mladých herců dává filmu švih. Není to málo. Pokud ale někdo nevěří, že současný svět je v podstatě v pořádku a že i revoluce může končit sladkým smírem, ať do kina raději nechodí.

Dobrý člověk se ptá

V levném berlínském bytě žijí tři mladí rebelové: Julie z nepozornosti nabourala vůz bohatého manažera a má na krku vysoký dluh. Její přítel Petr s kamarádem Janem objíždějí v noci bohaté čtvrti a občas se vloupají do vil manažerů velkých firem. Nekradou. Jen přeskupují a trochu ničí nábytek a nechávají majitelům písemnou zprávu: Tučná léta skončila, vaši edukátoři. Jan a Petr jsou totiž revoluční aktivisté, a pokud se dnes mluví o neokonzervativcích, pak by se dalo říci, že oni jsou neoosmašedesátníci. Vymetou všechny ekologické a protiglobalizační demonstrace, chtějí změnit svět a soudí, že bohatí lidé ukradli své peníze chudým z třetího světa. Nevyznávají násilí, ale cítí se povinni bohaté zneklidňovat a burcovat. Až jednou cosi nevyjde a ze spravedlivých „edukátorů“ se stanou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].