Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Putin bude slabým prezidentem

Rámeček

Politolog a komentátor LEONID RADZICHOVSKIJ se narodil roku 1953 v Moskvě v rodině mikrobiologa. Vystudoval psychologii na moskevské univerzitě, poté působil jako pracovník vědeckého institutu. V roce 1990 zanechal vědecké kariéry a stal se novinářem. Psal pro časopisy Ogoňok, Moskovskije novosti aj., pracoval jako komentátor rozhlasové stanice Echo Moskvy a krátce také v obou ruských veřejnoprávních kanálech číslo 1 a 2. Roku 1994 se nechal zlákat reformním programem strany Jegora Gajdara Demokratická volba Rusko a kandidoval za ni do Státní dumy. Byl zvolen poslancem, ale po roce se dobrovolně vzdal mandátu. („Vůbec se mi tam nelíbilo: strohá stranická disciplína, intriky a tak dále.“) Nějakou dobu působil na volné noze, nyní je několik let komentátorem deníku Segodňa.

Jste jedním z nejuznávanějších ruských politických komentátorů, byl jste poslancem Dumy, máte zkušenosti z psychologie i z praktické politiky. Už několik měsíců má Rusko nového vládce. Překvapil vás něčím?

Když se Putin dostal k moci, napsal jsem hodně článků, které se pokaždé jinými slovy ptaly na totéž - proč si lidé kolem Jelcina vybírají člověka, který je nakonec pohřbí. Potom jsem začal mít dojem, že Putin je příliš slabý člověk a příliš nezkušený politik na to, aby dělal nějaké rázné kroky. Myslím, že jsem se tehdy mýlil - Putin bude nerozhodným a slabým prezidentem, který bude dělat všechno, co mu řeknou lidé kolem něho.

Ale vždyť udělal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].