Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Naše situace: turecká cesta

Rámeček

HYNEK FAJMON (32) pochází z Lysé nad Labem. Vystudoval historii na pražské Filozofické fakultě UK. Zúčastnil se studentské demonstrace 17. listopadu 1989 a o rok později byl v rodném městě zvolen členem zastupitelstva za Občanské fórum. V roce 1991 vstoupil do ODS a v parlamentních volbách 1992 organizoval její volební kampaň. V následujících dvou letech studoval na Diplomatické akademii ve Vídni a na Londýnské ekonomické škole, poté pracoval čtyři roky jako poradce ministra zahraničí a řídil na jeho úřadě odbor bezpečnostní politiky. Po komunálních volbách v roce 1998 byl zvolen starostou Lysé a svou pozici obhájil i při mimořádných volbách letos v červnu. Patří k nejvýznamnějším účastníkům programových debat své strany. Je ženatý.

Pracoval jste na ministerstvu zahraničí ve funkci, která slibovala větší rozlet, než má starosta na malém městě. Proč jste zvolil komunální politiku?

Protože jsem to považoval za smysluplné. Lysá je město, kde jsem se narodil, mám ho rád. A starosta takového města může ovlivňovat podstatnější věci než úředník. Navíc úředník, který by pracoval pro vládu ČSSD…

Nemáte tedy vyšší ambice, než řídit městský život v Lysé nad Labem?

Kandidoval jsem dvakrát do parlamentu. Zatím jsem nebyl zvolen.

Jste členem branné komise a zahraniční komise ODS. Vás ani nenapadlo opustit na přelomu let 1997/1998 stranu, která, jak se zjistilo, má na svědomí finanční podvody?

Ne. Samozřejmě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].