Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Odpověď jsem dodnes nenašla

Rámeček

Vnučka bývalého jugoslávského prezidenta Josipa Broze Tita SVETLANA BROZOVA se narodila v Bělehradě (její matka, roz. Jelínková, pochází z české rodiny), vystudovala tamní lékařskou fakultu a pracovala tu jako kardioložka až do roku 1992. Pak se přestěhovala do válčící Bosny a Hercegoviny a rozhodla se tam léčit lidi všech tří národností. O svých zkušenostech vydala knihu svědectví „Dobří lidé v čase zla“, která vyšla v roce 1999 a byla představena v Londýně, Berlíně, Praze a mnoha městech bývalé Jugoslávie. Připravuje se její překlad do řady jazyků, včetně češtiny.

To, co se dozvídáme o válce v Bosně, je zlo v mnoha podobách. Vy nabízíte svědectví, jehož smysl vyjadřuje název vaší knihy „Dobří lidé v čase zla“. Jak jste k němu došla?

Když na jaře roku 1992 začala válka v Bosně a Hercegovině, nemohla jsem jako člověk a lékař přistoupit na fakt, že v té hrůze neexistuje nic lidského, nemohla jsem souhlasit s katastrofickým mediálním obrazem, který se objevoval v Srbsku i ve světě. Odešla jsem tedy do Bosny a přesvědčila jsem se, že dobro existuje a že dobří a šlechetní lidé jen byli zlými událostmi marginalizováni, odsunuti, zakryti.

Jak se dělá válka

V knize promlouvají vaši pacienti a svědčí ve prospěch lidí, kteří ve válce stáli proti nim. Jak jste je k tomu přiměla?

Hovořili o tom sami. Cítili potřebu vyprávět o gestech dobré vůle, lidském pohledu, stisku ruky od někoho, od koho mohli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 26 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].