Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Občas je třeba udělat něco navíc,

MATS KARLSSON(44) vystudoval ekonomii ve Stockholmu a hudbu na konzervatoři v Praze. Od roku 1983 se zabývá ekonomikou rozvojových zemí, ve vládě švédských sociálních demokratů zastával post státního tajemníka. Loni v srpnu se stal jedním z 28 viceprezidentů Světové banky. Mluví pěti jazyky včetně češtiny.

Posláním Světové banky je boj s chudobou. Jak se rozhodujete, když musíte volit mezi pomocí pro zemi extrémně chudou, ale zkorumpovanou, nebo pro zemi průhlednější, ale nikoli nejchudší (například státy východní Asie)?

Země s lepší veřejnou správou nepochybně využijí půjčku účinněji - proto v posledních letech podporujeme programy boje proti korupci. Na druhou stranu nemůžeme úplně odepsat lidi, kteří se narodili do špatného režimu. Naším kritériem je proto počet chudých, kterým může konkrétní projekt trvale pomoci.

Možná ano, možná ne

Podle čeho jste se rozhodovali, když vás loni čínská vláda požádala o půjčku pro svůj program přesídlování rolníků do provincie Čching-chaj, tedy do historického tibetského regionu Amdo?

V Číně pracujeme už dvacet let a za tu dobu jsme pomohli 200 milionům obyvatel dostat se nad hranici chudoby. Zdálo se nám dobré pokračovat ve strategii, která se osvědčila. Dnes je nejchudší oblast Číny právě na západě země. Nemají tam úrodu, dostatek vody, děti nikdy nechodily do škol. Nemohou tam dál žít.

USA, Německo i další členské státy Světové banky projekt označily za kolonizaci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 26 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].