Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kámen hozený vzhůru musí jednou dopadnout

Rámeček

VAŽA MTAVRIŠVILI se narodil před 50 lety v Tbilisi. Ve dvaceti letech byl z politických důvodů vyloučen ze stavební fakulty místní univerzity a stal se jedním z předních gruzínských odpůrců sovětského režimu, který ho často věznil a internoval. Vydával ilegální noviny, zakládal ilegální politické strany, vedl populární hnutí „Liga občanů Gruzie“, které stálo u počátku milionových protikomunistických manifestací v Tbilisi roku 1989. V září 1990 byl ve svobodných volbách zvolen do gruzínského Národního kongresu a stal se členem jeho vedení. V Gruzii žil i po pádu prezidenta Gamsachurdii v roce 1992, o dva roky později však musel odejít do exilu. Po čtyřech letech pobytu v uprchlickém táboře v Maďarsku, kde získal status politického uprchlíka, se přestěhoval do Prahy. Živí se tu jako metař, po večerech napsal knihu o kolapsu komunismu. Je ženatý, bezdětný.

Kdy začala vaše politická kariéra?

Ve dvaceti letech. Byl jsem zatčen, převezli mě do Moskvy a zavřeli na psychiatrii. Po propuštění jsem začal vydávat ilegální gruzínské noviny.

Jak se jmenovaly?

Byly postupně čtyři, ty nejznámější - Svoboda.

Prý vás zavřeli na osobní příkaz druhého nejmocnějšího muže tehdejšího Sovětského svazu. Proč musel jít příkaz k zatčení dvacetiletého disidenta z tak vysokých míst?

Někteří lidé bojovali proti komunismu nebo za lidská práva, ale já jsem usiloval o konec vlády sovětů, vystupoval jsem proti sovětskému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].