Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Musíte je vydolovat z jejich brlohů

Rámeček

ROBERT FICO se narodil r. 1964 v Topoľčanech. Po studiu na Právnické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě pracoval, posléze jako náměstek ředitele, v Právnickém institutu slovenského ministerstva spravedlnosti. V roce 1989 se stal členem Komunistické strany Slovenska. Po revoluci se připravoval na kariéru soudce, složil soudcovské zkoušky, ale v roce 1992 vstoupil do Strany demokratické levice (SDL) a jako její poslanec zasedal ve Slovenském parlamentu. Od roku 1994 působil navíc jako agent Slovenské republiky při jednáních u soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ve volbách v roce 1998 získaltolik preferenčních hlasů, že se stal třetím nejpopulárnějším politikem své země. O rok později odešel ze SDL, poslanecký mandát si však ponechal a v prosinci 1999 založil politickou stranu Smer. Během šesti měsíců existence strany překročily její preference 20 % a Robert Fico je dnes po Vladimíru Mečiarovi nejpopulárnějším slovenským politikem.

Jste šéfem strany Smer, která se objevila ve slovenské politice v prosinci a dnes je druhou nejsilnější v zemi. Co byste považoval za úspěch ve volbách, které budou za dva roky?

Takový výsledek, aby bez nás nebylo možno sestavit vládu.

Vy jste ale už byl ve straně, která vládla: Strana demokratické levice byla navíc tehdy druhou nejúspěšnější stranou na Slovensku. Proč jste odešel?

SDL vyhrála jako levicová strana, ale pak se dostala do pasti široké vládní koalice. Ve straně,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].