Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Odpočítávám dny

MICHAL LOBKOWICZ se narodil roku 1964 v Praze. Po studiích na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity pracoval v Českém geologickém institutu. Po roce 1989 působil na místní úrovni v Občanském fóru, do politiky vstoupil o tři roky později. Od té doby byl třikrát zvolen do sněmovny českého parlamentu (postupně za KDS, ODS a Unii svobody). Byl ředitelem kanceláře a později poradcem ministra zahraničí Zieleniece, v Tošovského vládě se stal ministrem obrany a podílel se na schválení vstupu do NATO v českém parlamentu. Spolu s dalšími bývalými ministry Kühnlem a Mlynářem bude o víkendu kandidovat na místopředsedu Unie svobody. M. Lobkowicz je ženatý a má dva syny; titul princ, který mu jako každému mužskému potomku rodiny Lobkowiczů náleží, neužívá.

V březnu má být Česká republika přijata do NATO. V posledních týdnech se však vláda dopustila řady chyb v mezinárodní oblasti. Prozradila dva britské agenty, ministr Kavan oznámil, že zavedeme víza Kanadě, jsou tady útoky na Svobodnou Evropu, Zemanova oslava výročí íránské revoluce… Nemáte strach, že kromě ztráty pověsti v cizině nám podobné kroky mohou vstupu do NATO zabránit?

Je to strašně vážná věc. Musíme si uvědomit, že přijetí do Evropské unie a NATO není samozřejmost. Vzpomeňte na to, jak Slovensko vypadlo ze dne na den z první vlny integrace do NATO a nikdo se ani neohlédl. Přístup Západu je nemilosrdný a každé zakolísání může mít velmi vážné důsledky.

Mohou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].