Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Z ekonomického pohledu je třeba říci: konec

RADKO PAVLOVEC (37) odešel jako šestnáctiletý s rodiči do Rakouska. Vystudoval fyziku na Technické univerzitě ve Vídni, po škole pracoval jako odborník na energetiku v rakouské ekologické organizaci Global 2000. Od roku 1994 působí jako konzultant v oblasti energetiky. V minulém roce si jej najal hornorakouský zemský sněm jako pověřence pro otázku Temelína. Pracuje střídavě v Linci a v Praze. Patří k nejlépe informovaným oponentům společnosti ČEZ, působí jako poradce rakouského člena vládní komise pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, vypracoval energetický a ekonomický rozbor dostavby Temelína, který komise přijala jako jeden ze svých oficiálních pramenů. Zprávu komise má projednat česká vláda do konce února.

Účastnil jste se za rakouskou stranu jednání komise, která má posoudit účelnost dostavby Temelína. Jak jste se k tomu dostal?

Mým oborem je posuzování efektivnosti energetických systémů. Dělám tu tedy svoji práci. Navíc se angažuji v zemi, kde jsem se narodil.

Kdo vás platí?

Jsem placen zemskou vládou Horního Rakouska.

Proč?

V tamním zemském sněmu má odpor proti Temelínu dlouhou tradici. Po několika protestních rezolucích se rozhodli, že chtějí mít v Praze někoho, kdo bude problematiku této jaderné elektrárny podrobně sledovat. Funguji tedy jako jejich pověřenec, nejsem ale vázán žádnými pokyny. Záleží pouze na mně, jakou strategii zvolím.

Čekání na komisi

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].